De term Artificial Intelligence kom je heel vaak tegen in de media, product omschrijvingen en films. Maar wat betekent het nu eigenlijk ? Alan Turing, de bedenker van de term zei hierover. “Artificial Intelligence is the science and engineering of making intelligent machines, especially intelligent computer programs “. Dat helpt nog niet echt in een strakke afgebakende definitie.
Wetenschappers definiëren intelligentie als een manier van plannen, leren en redeneren waarbij het gebruik van natuurlijke talen mogelijk is. Dit is een erg nauwe definitie en zou uitgebreid moeten worden met het gebruik van beeld en geluid.
Veel software bedrijven hernoemen hun software die schijnbaar intelligente dingen kan door data mining e.d. naar Artificial Intelligence. Dat is commercieel wel slim natuurlijk, maar niet goed voor de begripsvorming en al helemaal niet voor de beeldvorming van wat Artificial Intelligence is. Die definitie is dus te ruim.
De heilige graal van Artificial Intelligence is General Artificial Intelligence. Hiermee wordt een zelf redenerend en cognitieve vorm bedoeld. Een intelligente computer die je dus net als een mens een probleem voor kan leggen. De AI gaat zelf op zoek naar de data en maakt verbanden bij het zoeken naar oplossingen voor een probleem.
General AI is ook meestal de vorm die je in films tegenkomt, maar daar zijn we nog (lang) niet. Om die reden zeggen wij dan ook soms, Artificial Intelligence bestaat niet. Er zijn wel een aantal concrete vormen van AI die al wel mogelijk zijn.
- Computer Vision. Het vermogen om computers video beelden te laten analyseren en daarbij objecten, mensen, onderlinge relaties en zelfs gedrag te herkennen.
- Machine Learning (ML). Hierbij kunnen computers data analyseren en daar zelfstandig verbanden in ontdekken. Deze hoeven dus niet voorgeprogrammeerd te worden. Zo kan je bijvoorbeeld huizen prijzen voorspellen
- Natural Language Processing (NLP). Het vermogen van computers om natuurlijke talen als Nederlands en Engels te “begrijpen”. Begrijpen moet niet letterlijk worden genomen, maar computers kunnen op basis van zinsbouw en woorden de essentie halen uit tekst en op basis daarvan actie ondernemen of reageren.
- Geluids herkenning. Hier valt ook stem herkenning onder, maar is hier niet toe beperkt.
- Cognitieve Analytics. Hierbij proberen we computers te laten denken, door relatie te leggen tussen woorden. Feitelijk is dit een combinatie van NLP en ML. Een voorbeeld hiervan is dat we ooit een chatbot hebben gemaakt die vragen kon beantwoorden over onderwerpen op Wikipedia.
De combinatie van een aantal van bovenstaande technologieën maakt Artificial Intelligence bijzonder, verbijsterend en soms zelfs een beetje beangstigend.
Overzicht Artificial Intelligence
Zo zijn er nog wel een aantal technologieën die aanspraak kunnen maken op de term Artificial Intelligence, zoals Robotics. Dit zien wij als een toepassing die dus gebruik maakt van algoritmes uit het bovenstaande spectrum.
Ze voegen dus niet per se iets toe aan het intelligenter maken van software. Planning en expert systems zijn momenteel ook vooral een combinatie van technologie. Is planning namelijk een apart cognitief proces en dus met eigen algoritmes ? Of is het een kwestie van verwerken van data a.d.h.v. een aantal bekende kenmerken. Op het moment dat een systeem zelfstandig een plan kan gaan maken zonder te programmeren, val het in het AI domein.
Bijgaand filmpje is een voorbeeld van de toepassing van computer vision in de glastuinbouw.
Herkennen van Diefstal
Een ander aardig voorbeeld van Computer vision is het herkennen van diefstal. Voor het programma Klaas kan Alles hebben we onze software Intra getraind om diefstal te herkennen. Dat ging zo
Je kunt rustig stellen dat Artificial Intelligence een complex onderwerp is. Hopelijk heeft bovenstaand iets meer duidelijkheid gegeven. Kijk ook eens naar de mogelijke toepassingen van computer vision voor diverse sectoren